Предстои един доста тежък период. Ще организират изборите в рамките на

...
Предстои един доста тежък период. Ще организират изборите в рамките на
Коментари Харесай

Проф. Чуков за смъртта на иранския президент: Предстои тежък период. Кой е възможният наследник?

„ Предстои един много тежък интервал. Ще организират изборите в границите на 50 дни, както е записано по конституция. Върховният ментор подписа декрет, по силата на който първият заместник-президент към този момент извършва функционалностите на краткотраен президент. Мисля, че няма да може да удължи краткотрайните пълномощия на Мохамад Мохбер и да изкара целия мандат. Очевидно са решили доста скоро да създадат президентските избори. Лично аз чакам доста бурни избори “. Това съобщи арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на БТВ по повод смъртта на иранския пезидент Ебрахим Раиси.

По думите на проф. Чуков президентът е вторият в йерархията в Иран.

„ Над него е висшият ментор. Всъщност президентът е водачът на изпълнителната власт, избира се директно от народа за четири години. Още една година му оставаше на Ебрахим Раиси, през 2021 година той завоюва изборите. Специално за Раиси се считаше, че е най-близкият до Али Хаменей и се посочваше за негов правоприемник. Такива бяха прогнозите 2021 година Сега картите се поразбъркаха “, сподели арабистът. 

Кой е вероятният правоприемник на Ебрахим Раиси?

„ Много мощно се говореше за външния министър Емир Абдалахян, че вероятно той би могъл да стане президент. С рухването на хеликоптера обаче две персони си отидоха, които щяха да играят доста огромна роля в Иран. Появиха се претенденти в границите на спекулациите – като правоприемник на Али Хаменей се завъртя името на неговия наследник “, уточни проф. Чуков. 

Ще се промени ли нещо в Иран и в района?

„ Нови радикални промени няма по какъв начин да настъпят, защото има ясно написана конституция, има правила, съгласно които се сменят хората, да речем лобита за въздействие. Раиси съумя да реализира някакъв баланс. Неговата биография е доста кървава – нещо, което е направил края на 80-ете години ужасява биографите му, само че той съумя да реализира баланс сред висшия ментор, изпълнителната власт, Народното събрание, правосъдната власт, революционната армия. Сега не е доста ясно кои ще бъдат хората, които ще дърпат конците “, сподели още арабистът Владимир Чуков. 

Според него в района също не се чакат радикални промени. 

„ Прави усещане, че четири страни оповестиха печал – Пакистан, Ирак, Сирия и Ливан. Очертава се забавна обстановка. В района всички публично застанаха зад иранския народ и показаха своите съболезнования. Нещата вървят по еднакъв метод, просто лицата ще се сменят “, добави проф. Чуков. 

Спекулации, свързани с злополуката

„ Как се е получило, тъй че тъкмо президентският вертолет е паднал, още два хеликоптера са били конвой, за какво те са траяли вместо да окажат помощ. Ще има публично разследване от Иранската страна, оттова нататък е доста мъчно да се потвърди едното или другото “, уточни арабистът. 

Президентът на Иран Ебрахим Раиси почина в злополука с хеликоптер в неделя вечерта. Машината се разруши на връщане от гала по откриването на язовир в северните елементи на Иран. Сред починалите са външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, няколко високопоставени държавни чиновници и персоналната защита на президента.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР